Image

Track Architecture

Longwood House

This home is sited in the Adelaide Hills – the design of which is sympathetic to the natural slope of the land presenting a low profile to a forefront.

Based upon modernist principles, the plan layout is a simple geometry of an ’L’ shaped footprint with opposing ends of the arms housing private bedrooms and en-suites that capitalize on different short and long range views. At the junction of both arms are the public spaces of an open plan kitchen/dining/living/music area that envelops around a courtyard with an infinity edge swimming pool that spears into the bushland. The ground plane layout is mirrored overhead with an ‘L’ shaped mezzanine accommodating an elongated studio on one end and a private sleeping area on the other arm.

The volume and intimacy of each space from public (at the entrance) to private (at the edges) varies through the ceiling geometries and platform changes in floor levels with the intended dynamic that comes from planes that glide over one another in its spatial layout.

The core of the house is the Corten fireplace as the heart of the living space. The idea of living under a verandah in summer is achieved through large sliding glazed doors that secrete back into walls to provide a seamless indoor/outdoor living environment accentuated by long concrete benches as low spatial dividers and areas to recline and relax alongside the pool and/or living/eating area.

One of the primary intentions is to frame and enjoy different views and aspects of the shifting environment from the interiors– treetops, ground planes, landscapes, sunsets, incoming weather and the stars.