Image

Sans-Arc Studio

Pink Moon Saloon

Matiya Marovich

 

In a former bin alley and sandwiched between two office buildings on one of Adelaide’s vibrant laneways is the Pink Moon Saloon. The venue tells a narrative of campfire cooking with a childlike nostalgia for the outdoors. Designed and built in traditional ‘hut’ style, it reflects its context and place.

The brief called for a small bar and kitchen, in a dis-used alley in the city, measuring 3.66m by 28m deep, the venue was to incorporate a narrative of the outdoors. The concept evolved into an exploration of the typology of the wilderness hut creating a uniquely immersive experience. Pink Moon Saloon was to be other-worldy, visually rich and fun. There was a need for light to penetrate the space as well as a compact floor plan that dealt efficiently with the limited width. The alleyway was broken into layers, the drinker’s hut – light filled and airy, the dining hut – darker, dimly lit and centred around the fire. The two huts separated by a courtyard – allowing light into the huts during the day and being lit by them at night.

 

Huts are traditionally located in remote areas and in geographically unique places, meaning construction materials must be sourced from the immediate locality. The intention with Pink Moon Saloon was to create a specific identity and vernacular style by designing and building in the way a hut is traditionally constructed; with an intimate knowledge of its context and climate.

The project incorporates two huts, separated by a courtyard of similar size, the bar to the street, a dining hut to the rear. This layered approach allows light to filter into both spaces, but also accentuates the movement of walking through the space, crossing multiple thresholds and experiencing three different spaces. The internal ceilings are raked to express the 60 degree roof pitch relieving the feeling of tightness associated with a narrow space by accentuating the height and volume.