Image

Koush Design

Esplanade Residence

Julie Pieda

 

Working closely and collaboratively with Flightpath architects and the clients, we designed an extension to an existing family home; to create a large open plan living space, and better utilise existing rooms in the house. The brief was to create an easy care, relaxed but stylish house for a family of five.

The client was keen for it to be a contemporary extension to their existing bungalow, to reference the old, but not be dictated by it. Internally this was achieved via scale and mood, retaining the ceiling height, generous circulation spaces and attention to detail of the existing house, in a contemporary form.

A major aspect of the client’s brief was the house had to work for them. We specified finishes that are hard wearing and are easy to clean and maintain. These included a custom concrete bench for the kitchen with refined, but mess concealing splash back tiles, the butler’s pantry and laundry benchtops are tough compact laminate, and floor tiles inside and out are basalt, with holes only partially filled so there are no high gloss surfaces to show sand from the beach.

We ensured all areas where incredibly functional and well designed. Attention was paid to the smallest storage detail and everything they own now has a dedicated location. Much of this storage is concealed, like the linen press carved from the study area, concealed drawers in bathrooms, and recessed niches. Never blatant, but noticeable if it didn’t exist!